Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Οι μέλισσες και η αξία τους

 Το ήξερες ότι το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι και δεκάδες άλλα αγαπημένα φρούτα και λαχανικά εξαρτούνται από τις μέλισσες και την επικονίασή τους, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να παραχθεί ο καρπός τους;


Ήξερες ότι πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα- επικονιαστές, όπως την μέλισσα; 

Πολλοί άνθρωποι αδιαφορούν για τις μέλισσες, τις θεωρούν άχρηστες και πιστεύουν ότι το μόνο χρήσιμο που κάνουν είναι ότι φτιάχνουν μέλι. Δεν ξέρουν όμως και την άλλη αξία τους, την πιο σημαντική, και ούτε μπορούν να το φανταστούν.

Δεν ξέρουν για παράδειγμα πως αν εξαφανιστεί η μέλισσα, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από αυτό το έντομο, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Κάποιοι άλλοι καρποί όπως οι φράουλες, τα μήλα, τα αμύγδαλα θα εξαφανιστούν απότομα με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα να στερηθούν πολύ φαΐ, αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση. Μόνο στην Ευρώπη, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.


Όμως, η πιο μεγάλη απειλή για τις μέλισσες είναι τα πολύ τοξικά χημικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες, τα οποία κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού. Οι μέλισσες παίρνουν αυτά τα φυτοφάρμακα, μαζί και τα νεονικοτινοειδή,  από τη γύρη και το νέκταρ, με αποτέλεσμα να βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και αρκετές φορές  να οδηγούνται στο θάνατο! Ακόμη οι μονοκαλλιέργειες, που καταστρέφουν πλούσια οικοσυστήματα και μπορούν να εξαφανίσουν πολλά είδη ανθοφόρων φυτών, είναι μεγάλος κίνδυνος για τις μέλισσές μας, αφού για να επιβιώσουν πρέπει να τρέφονται από μία μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών!

Αφού έχεις ακούσει όλα αυτά έχεις στενοχωρηθεί γιατί μπορεί κι εσύ να έχεις βλάψει τις μέλισσες, επίτηδες ή καταλάθος, σκέφτεσαι τι μπορείς να κάνεις. Άκου, λοιπόν, 8 απλά πράγματα:

  • 1)   Απέφυγε την χρήση φυτοφάρμακων
  • 2)   Προτίμησε βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα στα οποία δεν χρησιμοποιούνται νεονικοτινοειδή ή συστηματικά φυτοφάρμακα
  • 3)   Καλλιέργησε μελισσοκομικά φυτά*
  • 4)   Κάνε τον κήπο σου ή το μπαλκόνι σου φιλικό για τις μέλισσες
  • 5)   Μην καταστρέφεις τις φωλιές των αγριομελισσών που επικονιάζουν πάρα πολλά φυτά
  • 6)   Να έχεις πάντα λίγο νερό σε κάποιο σημείο γιατί το χρειάζονται οι μέλισσες
  • 7)   Φτιάξε μία φωλιά για τις μέλισσες αλλά και για άλλα ωφέλιμα έντομα
  • 8)   Αν έχεις χωράφι, μην το οργώνεις ολόκληρο*



Τώρα που ξέρεις πόσο χρήσιμες είναι οι μέλισσες και έχεις μάθει και πως μπορείς να τις προστατέψεις, κάνε κάτι πολύ απλό: Πες ότι έμαθες στους φίλους σου και φίλοι σου να το πούνε σε άλλους φίλους έτσι ώστε να μάθουν αυτές τις πληροφορίες όσοι περισσότεροι γίνεται!

*Καλλιέργησε μελισσοκομικά φυτά= Δέντρα: Αμυγδαλιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κορομηλιά, ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, πορτοκαλιά, χαρουπιά, φουντουκιά, κουτσουπιά, πεύκο, έλατο, ευκάλυπτος. Θάμνοι: Θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, φασκόμηλο, καλέντουλα, βρούβα, κουμαριά, σινάπι, ρείκι, γαϊδουράγκαθο.

Κατά προτίμηση, τα φυτά αυτά θα πρέπει να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες ώστε να μην περιέχουν φυτοφάρμακα που απειλούν τις μέλισσες.

*Αν έχεις χωράφι, μην το οργώνεις ολόκληρο= Σε κάποια άκρη άσε μερικά χόρτα που ανθίζουν ώστε να βρουν τροφή και οι μέλισσες. Προστάτευσε τα δάση και μην ξεχερσώνεις εκτάσεις.

                                                          
Θεοδώρα Μαρίνα Λιναρδάτου Δ2





1 σχόλιο:

                                    Ρόδι και ροδάνι       Το ιστολόγιο της Ε2 τάξης του 72ου Δ.Σ. Αθηνών 2021-2022 https://rodikairodani.blo...