Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ


Η καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου είναι από τη Δράμα, και γι’ αυτό διάλεξα να σας την παρουσιάσω.

Οι πηγές Αγίας Βαρβάρας με υπεραιωνόβια πλατάνια και παλιές καπναποθήκες

Ο νομός Δράμας βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία και συνορεύει με τους νομούς Σερρών, Καβάλας και Ξάνθης. Η Δράμα είναι πρωτεύουσα του νομού και είναι μια επαρχιακή πόλη με πολλά γύρω χωριά. Ο πληθυσμός της, εκτός από τους ντόπιους κατοίκους, αποτελείται και από πρόσφυγες της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. 

Χάρτης Νομού Δράμας
Αξίζει κανείς να επισκεφτεί τη Δράμα για πολλούς λόγους.

Η φύση της Δράμας

Πρώτα – πρώτα για την πανέμορφη φύση της. Στη Δράμα υπάρχει το μοναδικό Παρθένο δάσος της Ελλάδας – κι ένα από τα ελάχιστα της Ευρώπης, το Δάσος του Φρακτού, που βρίσκεται στην οροσειρά της Ροδόπης.

Υπεραιωνόβιες (έως 350 χρονών) οξιές στο Παρθένο Δάσος του Φρακτού
To Παρθένο Δάσος του Φρακτού τον χειμώνα.

Στο όρος Φαλακρό επίσης λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. 

Το βουνό Φαλακρό με τη Χιονότρυπα
Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού


Ακόμη στην περιοχή της Δράμας βρίσκεται το μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας, το Σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη, μήκους 21 χλμ.

Το σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη
 Στο φυσικό τοπίο της Δράμας μπορεί κανείς να βρει μεγάλη και σπάνια ποικιλία ζώων, όπως λύκους, αρκούδες, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, χρυσαετούς, άγρια άλογα και αγριόγιδα, αλλά και πανέμορφα φυτά, όπως 61 είδη άγριας ορχιδέας και τον μοναδικό ‘κρόκο του Ορφέα’.



Τα έθιμα της Δράμας

Από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα έθιμα της περιοχής της Δράμας είναι οι παραδοσιακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε χωριά κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου. Ντυμένοι με δέρματα ζώων, με κρεμασμένα κουδούνια στη μέση τους, οι Αράπηδες (Ξηροπόταμος, Μοναστηράκι, Παγονέρι), τα Μπαμπούγερα (Καλή Βρύση), οι Αρκούδες (Βώλακας) είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων, που κορυφώνονται στις 6-7 Ιανουαρίου.

 Ένα άλλο έθιμο είναι τα Αναστενάρια, που πραγματοποιούνται στο χωριό Μαυρολεύκη της Δράμας κατά την εορτή των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου). Κρατώντας σφιχτά τις εικόνες οι αναστενάρηδες χορεύουν πάνω στα αναμμένα κάρβουνα.


Τέλος, κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου το βράδυ, στην παραμονή της εορτής της Αγ. Βαρβάρας, πολιούχου της Δράμας, τα παιδιά της πόλης πηγαίνουν με χειροποίητα καραβάκια που έχουν μέσα αναμμένα κεράκια στη λίμνη των πηγών της Αγ. Βαρβάρας, όπου τα βάζουν μες στο νερό κάνοντας μια ευχή! 


 Ο γαστρονομικός πλούτος της Δράμας

Η Δράμα φημίζεται για το καλό φαγητό της. Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι τα κεμπάπια, που σε αντίθεση με το κεμπάπ της Αθήνας είναι πολύ πιο μικρά και πολύ πιο νόστιμα! Ένα άλλο φαγητό που μου αρέσει επίσης πολύ είναι το πεϊνιρλί με τυρί και σουβλάκι (δηλαδή καλαμάκι). Στη Δράμα μου αρέσει να πίνω δραμινό κακάο και χυμούς από ντόπιους καρπούς, όπως κράνο, μπλούμπερι και ρόδι.


Τελικά, η Δράμα είναι μια πόλη με πολλές ομορφιές, που αξίζει να ανακαλύψετε και μόνοι σας, όταν θελήσετε να την επισκεφθείτε!

Γιώργος Κασμερίδης  Δ1 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

                                    Ρόδι και ροδάνι       Το ιστολόγιο της Ε2 τάξης του 72ου Δ.Σ. Αθηνών 2021-2022 https://rodikairodani.blo...